Elektriciteit en warmte met Volthera PV-T zonnepanelen

PV-T: Fotovoltaïsch Thermisch = Zon en Warmte. Met dit type panelen kun je zowel elektriciteit als warm water opwekken en zien er net zo uit als normale zonnepanelen. Deze techniek is redelijk nieuw maar is zich steeds meer aan het bewijzen. Het dakoppervlak wordt goed benut omdat je geen gescheiden systemen meer nodig hebt. Onze Volthera systemen helpen je om CO2 neutraler, dus duurzamer, te leven en het is goed voor je portemonnee.

Corné Kennis

VolThera biedt een rendabele en efficiënte oplossing voor wie voor duurzaam kiest en niet veel ruimte heeft op het dak. Zowel het opwekken van elektriciteit als warmte gebeurt met slechts één paneel.

De panelen worden opgewarmd door de zoninstraling en/of door de omgevingslucht. Deze warmte wordt via een water-glycol-mengsel afgegeven aan de warmtepomp. Deze brengt de temperatuur vervolgens naar het niveau dat nodig is voor verwarming van het huis of tapwater. De koppeling met een warmtepomp zorgt ervoor dat er zelfs ’s nachts en op bewolkte dagen warmte gegenereerd kan worden voor verwarming en tapwater. De VolThera-panelen vervangen in dit geval de buitenunit of grondbron als energiebron voor de warmtepomp.

Werkingsprincipe Volthera

De investering voor een PV-T-systeem is hoger dan van een normaal PV-systeem. De keuze voor een PV-T-systeem is het meest interessant wanneer de boiler of CV-ketel aan vervanging toe is, en bij nieuw- of verbouw.

Als je kijkt naar besparing, kun je bij een PV-T-paneel qua besparing uitgaan van gemiddeld 100kWh stroom en 40m³ aardgas per vierkante meter oppervlak. De levensduur ligt rond de 30 jaar en de terugverdientijd gemiddeld rond de 10 jaar. Mooi meegenomen is dat er verschillende subsidies mogelijk zijn. 

De waarde van je huis of pand wordt hoger omdat je 2 tot 3 energielabel stappen stijgt. Uit onderzoek is gebleken dat een woonhuis gemiddeld € 8000,- meer waard is zodra het is voorzien van zonnepanelen.

Volthera paneel
No Comments

Post a Comment